США, Японія та Філіппіни уклали угоду щодо оборони

Президенти США і Філіппін та прем'єр-міністр Японії підписали угоди під час зустрічей у Вашингтоні

Президенти Сполучених Штатів Америки та Філіппін Джо Байден і Фердинанд Маркос молодший, та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда оприлюднили низку угод між країнами, укладеними під час зустрічей у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

Заява адміністрації американського президента називає цей саміт "історичним" і "кульмінацією партнерства" між трьома індо-тихоокеанськими морськими демократіями.

"Наші три країни поділяють відданість вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону, який є пов’язаним, процвітаючим, безпечним, інклюзивним і стійким. Ми вітаємо співпрацю з партнерами, які поділяють ці цілі... Крім того, ми вітаємо зусилля, спрямовані на підтримку мирного та стабільного Індо-Тихоокеанського регіону, що базується на правилах, включно з Quad, AUKUS і тристоронньою угодою США, Японії та Республіки Корея", - йдеться у релізі Білого дому.

Японія та США оголосили про модернізацію свого військового альянсу, включаючи військове командування США в Японії та спільну розробку оборонного обладнання.

Подальші угоди передбачають модернізацію оборонних комунікаційних мереж та спільне протидія повітряним і ракетним загрозам, а також спільне виробництво ракет і обслуговування військових кораблів США.

Крім того, під час саміту оголошено про нові інвестиції в підводні кабелі, логістику, чисту енергію та телекомунікації.

Японія планує висадити свого астронавта на Місяць до 2026 року, що стало важливою метою для них.

Підсумково, лідери країн наголосили на значенні співпраці та визначили спільні цілі для забезпечення безпеки та процвітання в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Джерело: РБК-Україна