США изменили подготовку украинских пилотов на F-16, – WSJ

Українські пілоти наших Ф-16 на навчанні
Українські пілоти наших Ф-16 на навчанні

Сполучені Штати вносять зміни до програми підготовки українських пілотів F-16. Про це повідомило видання Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників.

За новою програмою підготовки, українські пілоти F-16 будуть навчатися молодих курсантів, а не досвідчених військовослужбовців. Це рішення може продовжити на місяців терміни, коли Україна отримає повну ескадрилью F-16 для бойових дій.

Причиною такого рішення є нестача досвідчених українських пілотів з необхідними знаннями англійської мови для бойових дій.

Співрозмовники журналістів зазначили, що США вважають, що молоді курсанти будуть краще відкриті до навчання за західним зразком.

Новини також пов'язані зі затримкою поставки повної ескадрилі F-16. За словами американських чиновників, вона може з'явитися не раніше весни або літа 2025 року.

Під час навчання, новачки будуть навчатися в Великій Британії та Франції, перш ніж перейти до практичного навчання на F-16 в Арізоні та Румунії. Досвідчені пілоти можуть бути звільнені від базової підготовки.

"Це суміш. Деякі з них були досвідченими пілотами, і ми продовжуємо отримувати досвідчених пілотів. Але є й такі, які не мають такої пілотажної підготовки та досвіду", - зазначив представник Пентагону.

Американські чиновники також зазначили, що українські стажери мали труднощі з навчальною програмою та рівнем володіння англійською мовою.

Зокрема, деякі українські пілоти, які мали досвід на винищувачах МіГ та повернулися зі служби в активній зоні бойових дій, мали опір до американських методів навчання.

Така динаміка відображає напруженість у питаннях військової підготовки між інструкторами НАТО та українськими пілотами, які мають більше бойового досвіду.

Нагадаємо, що перші винищувачі F-16 вже знаходяться в Україні.

Читайте також