США: переконати Китай не підтримувати ВПК РФ - важливий крок на підтримку України

За даними США, до 90% імпорту мікроелектроніки Росії в 2023 році поставляли з Китаю. Так само, до 70% імпорту машинних інструментів, необхідних для виробництва балістичних ракет, також походило з Китаю.

Росія використовує мікроелектроніку для виготовлення ракет, танків і літаків. Це було повідомлено посадовцями США на брифінгу для преси.

"Ми вважаємо, що один з найбільш важливих наявних кроків на підтримку України, що може змінити ситуацію зараз, є переконати КНР припинити допомагати Росії відбудовувати військово-промислову базу. Росії складно було б продовжувати воєнні дії без внеску КНР", - наводить агенція слова посадовця.

За словами анонімних посадовців, Китай надає широкий спектр поставок товарів та співпраці Росії, але не надає летальну зброю. Крім того, Китай допомагає Росії створювати власне виробництво дронів, надає оптику, двигуни та супутникові знімки для танків та бронемашин, а також допомагає розвивати російські можливості в космосі.

США та їх союзники прикладають зусилля, щоб обмежити такий імпорт.

Президент США Джо Байден обговорив питання військових поставок під час розмови з президентом Китаю Сі Цзіньпіном. Також, міністерка фінансів США Дженет Єллен попередила китайські компанії про можливі санкції за підтримку російської війни під час свого візиту до Китаю 8 квітня.

Джерело: Голос Америки