США та союзники шукають спосіб максимально використати активи РФ для України – WP

США та союзники шукають спосіб максимально використати активи РФ для України – WP

ЄС погодився надати Україні 3 мільярди доларів

Європейський Союз зробив невеликий крок до виконання обіцянки змусити Росію заплатити за війну в Україні, офіційно погодившись використати несподівані прибутки від заморожених російських активів і надати Києву 3 мільярди доларів цього року.

Згідно з інформацією The Washington Post, є новий поштовх до розблокування більшої частини з 300 мільярдів доларів, заарештованих у 2022 році.

Життєво важливо і терміново, щоб ми спільно знайшли шлях вперед, щоб розблокувати вартість російських суверенних активів, іммобілізованих в наших юрисдикціях, на користь України - сказала Джанет Єллен, міністр фінансів США.

За ідею американських урядовців, країни G-7 мали б надати Україні десятки мільярдів доларів під майбутні прибутки від заморожених активів, щоб забезпечити середньострокове фінансування.

Унаслідок російського вторгнення в 2022 році союзники заарештували активи російського центрального банку, але не змогли узгодити, що робити з ними. Зараз ЄС планує використовувати несподівані прибутки від заморожених активів для надання фінансової допомоги Україні.

За угодою ЄС, 90% прибутку буде використано на закупівлю зброї та боєприпасів для України, а 10% піде на нелетальну допомогу.

Ця угода є першим кроком у розблокуванні російських активів, заарештованих у ЄС. Головний дипломат Жозеп Боррель вважає, що 3 мільярди доларів на рік - це не є щось надзвичайним.

Джерело: УНІАН

Читайте також: