США змінюють правила в'їзду в країну через ситуацію з COVID-19

У США правила в'їзду, починаючи з осені 2021 року, змінювалися кілька разів.

25 жовтня влада вимагала обов'язкову повну вакцинацію для всіх, хто в'їжджає старше 18 років. 8 листопада зняли заборону на в'їзд для тих, хто нещодавно відвідував будь-яку країну «червоного переліку».

До «червоного переліка» входили 26 держав Шенгенської зони, а також Великобританія, Ірландія, Китай, Індія, Іран, Бразилія та ПАР. Проте кількість рейсів із Європи значно зросла з моменту відкриття кордонів із США.

Нещодавно в американських ЗМІ з'явилися звістки про те, що у зв'язку зі стрімким розповсюдженням штаму коронавірусу Омікрон президент Джо Байден запропонував звузити тестове вікно для тих, хто приїжджає до США.

У попередній редакції правила в'їзду передбачали, що перед посадкою в літак пасажир, що вилітає до США, має надати довідку про негативний результат тесту на COVID-19, зробленого не раніше ніж за три доби до вильоту. Якщо його маршрут до Сполучених Штатів припускав зупинки в інших країнах тривалістю понад 24 години, дійсними вважалися результати тесту, зробленого за 72 години до моменту приземлення в американському аеропорту.

Коли нові обмеження набудуть чинності, мандрівникові знадобиться свіжіша довідка. Максимальний припустимий часовий проміжок з моменту збору біологічного матеріалу для тесту до моменту пред'явлення негативного результату при вильоті або на в'їзді складе вже не три, а лише добу. Це підвищить рівень епідемічної безпеки на борту, але значно ускладнить процес підготовки до подорожі. А заодно збільшить попит на послуги лабораторій, які можуть гарантувати термінову видачу результатів ПЛР протягом шести годин після тестування.