Стали відомі перші результати екзитполів на виборах в Польщі: хто виграє

Стали відомі перші результати екзитполів на виборах в Польщі: хто виграє

В Польщі були проведені вибори до Сейму країни, a Ipsos оприлюднив перші результати.

Найбільше голосів отримала партія ПіС ("Право і Солідарність"), яка стоїть у владі з 2015 року, - сказано в повідомленні телеканалу TVN. Вона набрала 36,8% голосів виборців.

Головний суперник ПіС - центристська "Громадянська коаліція" (ГК), яку очолює експрим'єр та колишній голова Європейської ради Дональд Туск, отримала 31,6% голосів.

До парламенту Польщі також проходять ще три партії: центристський блок "Третій шлях" (13%), Коаліція лівих партій (8,6%) та ультраправа "Конфедерація" (6,2%). Усі вони змогли подолати прохідний бар'єр.

Натомість, екзитполи виявляються набагато надійнішими, ніж передвиборчі опитування. Втім, допускається похибка в межах 2%.

Згідно з початковими даними, в Польщі 15 жовтня відбулися парламентські вибори, де поляки обирали 460 членів нижньої палати - Сейму, а також 100 сенаторів.

Прохідний бар'єр для партій у Польщі становить 5% голосів, а для блоків - 8%.

Протягом передвиборчої кампанії, партія "Право і справедливість" акцентувала на стабільності та традиціях. Вони підкреслювали, що вказана партія привела Польщу через пандемію та російську агресію проти України.

"Громадянська коаліція" обіцяла покращити стосунки з Брюсселем, а також збільшити доходи та інвестиції в галузі освіти та охорони здоров'я.

Читайте також: