Стало відомо, яку загальну суму виплатить держава українським олімпійцям за медалі

Українські олімпійці отримають фінансову винагороду
Українські олімпійці отримають фінансову винагороду

Збірна України на Олімпійських іграх-2024 виграла 12 медалей. Спортсменам, які здобули медалі на цих іграх, будуть виплачені призові згідно з встановленими сумами. Премії фінансуються з державного бюджету через Міністерство молоді та спорту.

Розмір призових за золоту медаль залишився незмінним порівняно з Токіо-2020 і становить $125 тис. Виплати за срібло та бронзу зросли - з $80 тис. до $100 тис. та з $55 тис. до $80 тис. відповідно.

Призові за виграні медалі на Олімпіаді-2024

  • "Золото" - $125 тис. (5,1 млн грн)
  • "Срібло" - $100 тис. (4,09 млн грн)
  • "Бронза" - $80 тис. (3,2 млн грн)

Україна здобула три золоті медалі на Олімпіаді в Парижі-2024: в командному фехтуванні (Харлан, Комащук, Кравацька, Бакастова), у стрибках у висоту (Магучіх) та в боксі у вазі до 80 кг (Хижняк). Кожен з цих спортсменів отримає по $125 тис..

Найбільші призові

  • $205 тис. - Ольга Харлан (фехтування);
  • $125 тис. - Олександр Хижняк (бокс), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Юлія Бакастова, Аліна Комащук, Олена Кравацька (всі - фехтування);
  • $100 тис. - Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Людмила Лузан та Анастасія Рибачок (обидві - веслування), Ірина Коляденко (вільна боротьба), Сергій Куліш (стрільба), Ілля Ковтун (спортивна гімнастика);
  • $80 тис. - Жан Беленюк (греко-римська боротьба), Ірина Геращенко (стрибки у висоту), Михайло Кохан (метання молота).

Загальна сума призових для українських спортсменів складе $1,67 млн, або 68,3 млн грн в перерахунку на гривні.

Олімпійські ігри-2024 проходили в Парижі та 16 інших містах Європи, а також на острові Таїті, що належить Франції. На цих іграх вперше змагався брейкданс як олімпійський вид спорту, і це мають бути останні ігри під проводом президента МОК Томаса Баха.

Крім того, варто зазначити, що золоті олімпійські медалі в Парижі коштують найбільше: їх ринкова вартість становить близько $900.

Читайте також