Стало відомо, коли почнуться переговори про вступ Боснії і Герцеговини до ЄС

Боснія і Герцеговина готується до переговорів про вступ до ЄС

Боснія і Герцеговина зможе розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу разом з Україною та Молдовою. Таке рішення планує оголосити Європейська комісія на засіданні 12 березня, повідомляє Politico.

Боснії і Герцеговині був наданий статус кандидата на вступ до ЄС у грудні 2022 року. Зараз необхідна позитивна рекомендація Європейської комісії для початку офіційних переговорів про вступ.

Україна і Молдова також наближаються до вступу до ЄС

Україна і Молдова також збираються зробити наступний крок у процесі розширення. Європейська комісія запропонує переговорні рамки, які встановлять керівні принципи та основні засади переговорів про вступ. Потім країни-члени ЄС повинні обговорити ці рамки.

Проте дипломати та чиновники ЄС попереджають, що угода про початок переговорів заважається суперечками між 27 країнами-членами ЄС, і ймовірно, вона не буде досягнута до червневих європейських виборів. Австрія та інші країни-члени ЄС вважають, що прогрес України та Молдови у вступі до ЄС повинен бути синхронізований з прогресом Боснії і Герцеговини.

Міністри закордонних справ підтримують початок переговорів

На засіданні в Брюсселі наступного тижня лідери ЄС обговорять рекомендації щодо вступу Боснії і Герцеговини. Міністри закордонних справ Австрії, Італії та Німеччини вже виразили підтримку початку переговорів про вступ в Боснії і Герцеговині.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та її боснійський колега Ельмедін Конакович провели спільну пресконференцію, на якій Конакович висловив надію, що надалі не буде розчарувань і додав, що важливо пам'ятати, якщо Боснія і Герцеговина не продовжить свій європейський шлях.