Стати на військовий облік онлайн? Міноборони пропонує українцям нововведення

Стати на військовий облік онлайн
Стати на військовий облік онлайн

Міністерство оборони розробило новий законопроєкт, який дозволяє українцям призовного віку ставати на військовий облік через Інтернет за допомогою електронної ідентифікації. Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони.

Згідно з інформацією відомства, Кабінет Міністрів України схвалив проєкт закону "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо особливостей процедури прийому громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження базової загальної підготовки".

Міноборони пояснило, що збирається дозволити прийом призовників на військовий облік і зберігання персональних даних через ідентифікацію в сервісі "Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста".

Відомство також планує скасувати проходження медичного огляду та прийом на облік через комісії. Крім того, студенти будуть проходити медичний огляд перед практичними заняттями базової загальновійськової підготовки.

Законопроєкт передбачає також уточнення положень щодо військового обліку жінок, які бажають проходити базову військову службу. Жінок будуть брати на військовий облік перед направленням на службу, а після закінчення базової військової служби – на облік військовозобов'язаних.

Уряд виділив кошти на друк повісток

Нагадаємо, що Міністерство економіки ухвалило рішення виділити 71 млн 820 тисяч гривень на централізований друк повісток. За планом, щомісячно друкуватимуться 300 тисяч повісток. Кошти на це виділять з резервного фонду держбюджету.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив зміни до порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. Тепер повістки можуть бути на бланку з гербовою печаткою або формуватися з використанням Єдиного державного реєстру призовників та містити QR-код з унікальним електронним ідентифікатором.

Також були внесені зміни до вимог до повісток, які видають призовникам, військовозобов'язаним та резервістам, а також до механізму їх перевірки та надсилання.

Читайте також