Столтенберг має намір зробити постачання зброї Україні обов'язковим для країн НАТО

Столтенберг має намір зробити постачання зброї Україні обов'язковим для країн НАТО

НАТО планує зробити постачання озброєнь Україні обов'язковим для всіх членів Альянсу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив прагнення зробити постачання озброєнь Україні обов'язковим для всіх членів Альянсу замість нинішньої системи добровільних внесків. Про це він заявив на прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

На думку Столтенберга, такий крок дозволить підвищити надійність та масштаби військової допомоги Києву. Він наголосив, що хоча добровільні поставки відіграли величезну роль, не всі країни надали Україні необхідне озброєння, а у США схвалення фінансування зайняло півроку.

"Перетворення добровільних поставок у зобов'язання НАТО, безумовно, зробить їх більш значними та стабільними. Ми будемо задіяти командні структури та спільне фінансування Альянсу", - пояснив генсек.

Столтенберг додав, що з затягуванням російсько-українського конфлікту зростає важливість передбачуваності, підзвітності та справедливого розподілу витрат.

Очікується, що на зустрічі глав оборонних відомств країн НАТО буде схвалено план, згідно з яким Альянс очолить координацію військової підтримки та навчання ЗСУ, а також забезпечить фінансування України у розмірі $40 млрд щорічно.

Нагадаємо, Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною щодо допомоги НАТО Україні.

Читайте також: