Столтенберг піде остаточно: фаворити на посаду очільника НАТО

Столтенберг піде остаточно: фаворити на посаду очільника НАТО

Марк Рютте може стати новим генсеком НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг планує покинути свою посаду в жовтні. З'явилась інформація про те, що Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів, може стати його наступником.

Голова Громадської організації "Україна в НАТО" Юрій Романюк вважає, що шанси Рютте на цю посаду високі, особливо з огляду на те, що деякі країни-члени НАТО вже підтримали його кандидатуру.

"В цій ситуації, коли до липневого саміту залишається 3 місяці, переглядати і погоджувати іншу кандидатуру, окрім Рютте, після того, як її схвалили США, Лондон, Берлін і Париж – це майже нереально", - зазначив Романюк.

За інформацією видання Bloomberg, країни-члени НАТО хочуть призначити Рютте на посаду генсека до літа 2024 року. Він визначається як кандидат, який зможе ефективно спілкуватися з Дональдом Трампом, якщо Трамп буде обраний на другий термін президентства в США.

"Кандидатів може бути багато, але довго домовлятися та шукати нового генерального секретаря - це призведе до відсутності лідера в НАТО", - додав Романюк.

Тим не менш, не можна виключати інші можливі сценарії, оскільки це пов'язано з політичними процесами.

Читайте також: