Столтенберг запевнив Естонію, що росія не зможе захопити Таллінн

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв суттєво збільшити обороноздатність країн Балтії і запевнив, що росії не вдасться захопити Таллінн усупереч побоюванням естонської влади.

На щорічному саміті НАТО буде узгоджено новий військовий план альянсу, який має покращити східну оборону, перемістивши фокус зі стримування агресивних дій путінської росії на повну оборону союзницьких територій.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас стверджувала, що за нинішньою доктриною країни Балтії будуть «стерті з карти» у разі нападу росії до того, як НАТО спробує контратаку з метою звільнення через 180 діб.

«Ми ніколи не розкриваємо деталі оперативних планів. Але можу вас запевнити, що ми десятиліттями вміли захищати країни, що межують з росією, коригуючи нашу присутність на тлі оцінки загрози. Ми робили це раніше і робитимемо це знову», – сказав Єнс Столтенберг.

Існуюча оборонна позиція НАТО в країнах Балтії включає близько 8 000 іноземних військових на чолі з Британією, Канадою та Німеччиною, щоб стримувати будь-яке можливе вторгнення російської армії. Представники НАТО погоджуються, що такий підхід зараз не може гарантувати безпеку країнам Балтії  на тлі повномасштабного нападу росії на Україну.