Стратегічний пріоритет: генерал пояснив, чому ворог активізувався на Харківському напрямку

Українські військові відпрацьовують заходи відвернення ворожої активності
Українські військові відпрацьовують заходи відвернення ворожої активності

Росія вибрала Харківський напрямок для наступу

Окупанти намагаються відновити своє становище на Куп'янській ділянці фронту, так як Росія визначила Харківський напрямок як один зі своїх стратегічних завдань. Про це повідомив генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Насамперед потрібно зазначити, що зараз Росія визначила кілька стратегічних напрямків наступу, тому Харківський є одним із них. Напрямок із півночі є неефективним, тобто вони намагаються відновити становище в самому Вовчанську, в інших місцях, а зараз перемістилися, звичайно, на Куп'янськ. Це той напрямок, який був і раніше стратегічно важливим, де орієнтовалися на концентрацію до 110 тисяч свого часу, і спроби наступати на Харків. Тоді не вдалося. Ми відбили атаки, стабілізували ситуацію",

зазначив генерал.

Він додав, що нова стратегія російських окупантів - пробиватися через річку Оскіл та займати Харківський напрямок. Це призводить до нової концентрації військ РФ на цьому напрямку.

"Підтягнули резерви бронетехніки, нові зенітно-ракетні комплекси і, звісно, ударну авіацію та дрони... Намагаються по-новому розпочати стратегічну атаку, але насамперед, звісно, захопити всі комунікаційні шляхи, включно з річкою Оскіл. Ця ситуація дає нові перспективи не тільки перекрити логістику нашим військам, як вони вважають, але й далі розвивати наступальну операцію, вважаючи, що там немає потужніших інженерних споруд та природних перешкод",

зазначив Маломуж.

Генерал наголосив, що через це на Харківському напрямку спостерігається висока концентрація вогню. Місцеві мешканці постійно піддаються атакам, а росіяни обстрілюють житлові будинки та інфраструктуру.

"Тому жити там, особливо впродовж осені-зими, практично неможливо, і евакуація є розумним рішенням. Але ми бачимо цю стратегію і готуємося не лише з оборони, але й з нової тактики. Ми наносимо неочікувані контрудари та удари з флангів"

, сказав Маломуж.

Він нагадав, що російські окупанти застосовують вже відпрацьовану модель, яку використовували в Вугледарі: обходять населені пункти з флангів, знищують їх і оточують, змушуючи українські війська виводити свої сили.

"Тому зараз вони обстрілюють Куп'янськ та інші населені пункти, щоб знизити можливість захисту та просуватися вперед. Я вважаю, що найближчими тижнями цей напрямок стане одним із активних театрів воєнних дій"

, сказав Маломуж.

Читайте також