Стрілянина у «Крокусі». Христо Грозєв висунув свою версію

Теракт під Москвою

Керівник розслідувань Bellingcat Христо Грозєв заявив, що до теракту в музичному центрі "Крокус Сіті Хол" під Москвою може бути причетне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). У розмові з російським виданням "Настоящее время" він згадав, що посольство США у Росії попередило своїх громадян про можливі теракти у Москві, зокрема на концертах. Пізніше Південна Корея та деякі європейські країни також випустили аналогічні попередження.

Потрібно все-таки пов'язувати це з контекстом попередження, яке було кілька тижнів тому з американської сторони російській стороні. Попередження було досить конкретне, хоча російська сторона скаржилася, що воно "спільне", і стосувалося можливих терактів проти російських інтересів та громадян з боку ІДІЛ-К – це афганістанський осередок міжнародної терористичної організації ІДІЛ. Хоча російська сторона відповіла якось холодно і сказала, що це попередження вони не вважають серйозним, все-таки були арешти пари представників цієї організації на території Росії, за даними американської розвідки, протягом останніх двох тижнів. Отже, цілком можливо, що це пов'язано.

Грозєв також зазначив, що США вже зробили заяву, де заявили, що не вважають Україну причетною до теракту. Він висловив припущення, що якщо російська влада висуне версію про українську причетність, це може свідчити про активну роль російських спецслужб. Водночас головне управління розвідки Міноборони України вважає, що теракт у "Крокус Сіті Хол" - це провокація путінського режиму.