Штучне запліднення після смерті військового: як Рада врегулювала закон

Верховна Рада регулює питання утилізації біоматеріалу військовослужбовців

Верховна Рада України вирішила проблему стосовно утилізації біоматеріалу у разі смерті військовослужбовця, внісши зміни до законодавства. Згідно зі змінами, клініки повинні розпочати утилізацію біоматеріалів загиблих військових.

Тепер біоматеріал буде зберігатися, і родина загиблого військовослужбовця матиме право на утримання його біологічного батьківства.

Законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу" №10448 був прийнятий Верховною Радою в цілому за підтримки 264 депутатів.

Зміни, внесені цим законом, передбачають, що фізична особа, у якої відповідно до законодавства зберігаються репродуктивні клітини, має право розпорядитися ними у разі своєї смерті або оголошення її померлою чи безвісно відсутньою.

Раніше повідомлялося, що дружини полеглих воїнів були занепокоєні, оскільки з березня клініки будуть зобов'язані утилізувати заморожену раніше сперму. Зміни в законодавстві забороняють українським жінкам використовувати заморожений біоматеріал своїх загиблих чоловіків для запліднення. Відповідний закон був підписаний Володимиром Зеленським наприкінці листопада 2023 року

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)" набере чинності з 23 березня 2024 року. Згідно з цим законом, у разі смерті або оголошення особи померлою, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх збереження припиниться, і буде здійснюватися утилізація.

На початку січня у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, які регулюють питання постмортального батьківства для військовослужбовців.