Штучний інтелект на рейках: Hitachi запустила інноваційний сервіс для залізниць

Зображення інноваційного сервісу для залізниць
Зображення інноваційного сервісу для залізниць

Японське підприємство Hitachi Ltd. впровадило новий сервіс обслуговування залізниць за допомогою технології штучного інтелекту від американської компанії Nvidia Corp., з метою зацікавити залізничних операторів по всьому світу.

Нова система, позначена як HMAX, була представлена на виставці InnoTrans 2024 в Берліні наприкінці вересня. Вона використовує камери та датчики, встановлені на потягах, для збору даних про роботу, які потім аналізуються штучним інтелектом для виявлення аномалій та передбачення найкращого часу для заміни деталей, повідомляє Kyodo.

Це перше комерційне використання штучного інтелекту від Hitachi в обслуговуванні залізниць. Розробка відбулася після оголошення партнерства з Nvidia у березні. За даними компанії, систему вже впровадили на деяких маршрутах в Британії та Італії.

HMAX використовує передові графічні процесори Nvidia для швидкого аналізу зображень та даних датчиків, таких як температура і вібрація, зібраних з експлуатованих потягів.

Це дозволяє зібрати дані частіше, ніж традиційні методи обслуговування, що сприяє мінімізації заміни деталей і покращенню загальної безпеки.

"Ми вважаємо, що штучний інтелект має негайні та дуже важливі застосування, які зроблять роботу залізниць ефективнішою", - заявив генеральний директор Hitachi Rail Джузеппе Маріно на виставці InnoTrans.

Читайте також