Штурм Капітолія: Верховний суд США може частково стати на бік Трампа

Трамп може отримати часткову перемогу у Верховному суді

Колишній президент США Дональд Трамп може отримати принаймні часткову перемогу у Верховному суді. Вирішується питання його імунітету від судового переслідування за роль у подіях 6 січня 2021 року.

Верховний суд США 25 квітня заслухав дебати щодо президентського імунітету Трампа у зв'язку із штурмом Капітолія. Звинувачення були висунуті минулого року, але команда Трампа просуває теорію "абсолютного імунітету". За цим принципом експрезиденти не можуть бути притягнуті до відповідальності за дії, які вони вчинили на посаді. Але залишається імпічмент у Конгресі.

Федеральний апеляційний суд відхилив аргументи Трампа.

Деякі судді Верховного суду, які були призначені Трампом, вважають, що колишні президенти не можуть переслідуватися за офіційні дії, але Мін'юст США стверджує, що кожен новий президент може переслідувати попередника. Голова Верховного суду Джон Робертс і суддя Емі Коні Барретт теж не погоджуються з аргументами Трампа.

Верховний суд може повернути справу до судів нижчих інстанцій. Це буде перемогою для Трампа, оскільки затягне розгляд звинувачень щодо подій 6 січня до президентських виборів.

Джерело: Європейська правда