Суд скасував штраф ТЦК, який посилався на дані з реєстру «Оберіг»: причина

Суд скасував штраф ТЦК, який посилався на дані з реєстру «Оберіг»: причина

Необгрунтована постанова ТЦК скасована судом

11 червня Верховинським районним судом Івано-Франківської області було прийнято рішення на користь чоловіка, якому Територіальний центр комплектування (ТЦК) виписав постанову про порушення адміністративного правопорядку, основану на даних з реєстру «Оберіг». Згідно з цим реєстром, чоловік не перебував на військовому обліку. Однак виявилося, що законодавство України не містить посилань на реєстр «Оберіг», тому дані з цього реєстру не можуть вважатись доказом. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Тимчасовим посвідченням свідчить, що чоловік був прийнятий на тимчасовий облік запасу ЗСУ.

Чоловік звернувся до суду з позовом про скасування постанови ТЦК, оскаржуючи її безпідставність та протиправність. Він пояснив, що при складанні постанови йому не надали доступу до інформації з реєстру «Оберіг» і лише в усній формі повідомили про його відсутність в цьому реєстрі. Навіть наявність тимчасового посвідчення, виданого у 2014 році, було відхилено з мотивацією, що воно не відповідає вимогам.

В результаті суд Верховинського району Івано-Франківської області вирішив скасувати постанову ТЦК, оскільки немає жодного посилання на реєстр «Оберіг» в законодавстві або підзаконних актах.

Законопроект, який підписав президент України, передбачає можливість зберігання відомостей про ухиленців від призову та невиплату штрафу в реєстрі «Оберіг». Цей реєстр також містить інформацію з інших джерел, наприклад, з реєстру платників податків, що дозволяє знайти місцезнаходження розшукуваної особи через її роботодавця.

Варто також зазначити, що згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов'язані мають оновити свої персональні дані протягом 60 днів. Після цього терміну, з 16 липня, повістки про призов почнуть розсилати поштою.

Читайте також: