Суддю Князєва відсторонено від здійснення правосуддя

Суддю Князєва відсторонено до 2024 року

Суддю Верховного суду Всеволода Князєва відсторонили від здійснення правосуддя до 6 квітня 2024 року. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Вищої ради правосуддя. Рішення підтримали 14 із 14 присутніх членів ради.

«Вища рада правосуддя вирішила задовольнити клопотання заступника генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Клименка Олександра Васильовича: тимчасово, до 6 квітня 2024 року, відсторонити суддю Верховного суду Князєва Всеволода Сергійовича від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності», – оголосив резолютивну частину рішення голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик.

За версією слідства, суддя Князєв отримав хабар за ухвалення рішення про визнання законності придбання акцій компанією Ferrexpo.

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення голови ВС Князєва недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови Верховного Суду. Проте Князєв залишається суддею ВС та перебуває під вартою.

У травні 2023 року у Національному антикорупційному бюро і САП виявили схему одержання хабара керівництвом і суддями Верховного суду. Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя, Князєва відсторонили від здійснення правосуддя.

Заступником генерального прокурора Клименком було подано клопотання щодо відсторонення Князєва, яке було задоволено. Таким чином, суддя буде залишений поза процесом до квітня 2024 року.