Священник Московської церкви з Івано-Франківщини отримав підозру в колабораційній діяльності

СБУ затримала священнослужителя УПЦ МП, який співпрацював з ворогом

У священнослужителя Української православної церкви Московського патріархату Руслана Калинчука, який походить з Надвірнянського району, знайшли підозру в співпраці з ворогом. Про це повідомляє Pravda.if за джерелами в Надвірнянському районі.

Це стало частиною масштабної спецоперації, про яку повідомила пресслужба СБУ минулого тижня. Операція вже була здійснена в Києві, де була нейтралізована злочинна організація, що займалася інформаційними диверсіями на замовлення ФСБ.

Завданням було розпалювати протиріччя, релігійну ворожнечу, провокувати конфлікти, підривати державний суверенітет, територіальну цілісність, демократичний конституційний лад та інші життєво важливі національні інтереси України.

Серед затриманих учасників угруповання були чотири ключові фігуранти, які працювали в СБУ. Один з них був координатором злочинної мережі і проводив інструкції для інших учасників. Також він був очільником столичного храму УПЦ МП.

Обшуки проводились також у спілці православних журналістів та засновників російського пропагандистського Youtube-каналу "Перший козацький", де працював Руслан Калинчук.

Дослідники виявили, що ще до початку розслідування священнослужитель втік до Росії через Молдову. В даний час Руслан Калинчук працює на московській православній радіостанції "Радонєж".

В Україні йому звинувачують колабораціонізм, зокрема інформаційну діяльність на користь держави-агресора, що сприяла уникненню відповідальності за збройну агресію проти України. За це йому загрожує покарання згідно зі статтею 111-1 Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що Московська церква досі вшановує патріарха Кирила в центрі Києва.