Священника ПЦУ, який служив у Донецьку, звільнено з російської в'язниці

У середу, 27 березня, стало відомо, що священник Андрій Чуй звільнений з російського ув’язнення. Про це повідомив Євстратій Зоря.

Священник ПЦУ Андрій Чуй з 2014 року залишився єдиним, хто продовжував свою службу у тимчасово окупованому Донецьку.

“У вересні 2023 р. разом з іншим священником ПЦУ, отцем Христофором Хрімлі, отець Андрій був заарештований російськими окупантами та депортований до Ростова-на-Дону, де досі був незаконно утримуваний у в'язниці за звинуваченнями у проросійській діяльності”, – розповідає Євстратій Зоря.

За останньою інформацією, Андрій Чуй був депортований російською владою на територію Грузії. Зараз він знаходиться у безпеці.

Як повідомляв “Главком”, Київський окружний адміністративний суд 15 травня 2023 року визнав приналежність УПЦ МП до складу Російської православної церкви. До таких висновків Феміда дійшла, аналізуючи позов Київської митрополії УПЦ МП та Почаївської Свято-Успенської лаври до Міністерства культури, який надійшов ще у 2019 році. Церковні діячі відмовлялися підкорятися Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” і наказу Мінкульту, які їх зобов'язували внести зміни до статутів і закріпити канонічний зв’язок з російською церквою. Відповідний перелік релігійних організацій, які підлягають перереєстрації, було оприлюднено у газеті “Урядовий кур’єр” у січні 2019 року.

Читайте також:
  • Хто працює під брендом “УПЦ”? Суд поставив крапки над “i”
  • Заборона Московської церкви. СБУ пропонує депутатам надійне рішення (документ)
  • Що має ще статися, аби ви полишили УПЦ МП?
  • Чого не розуміють прихильники Московського патріархату в Україні