Швейцарія дискутує щодо повернення до України біженців призовного віку

Швейцарія дискутує щодо повернення до України біженців призовного віку

Українці у Швейцарії тимчасово не можуть відновити свої паспорти

Понад 11 тис. українців у Швейцарії, які повинні проходити військову службу, не можуть тимчасово відновити свої паспорти. Таке рішення призвело до зростання закликів повернутися додому. 

Швейцарія визнала необхідність допомогти Україні вирішити кадрову проблему, зв'язану з військовою службою, та зняти навантаження з міграційних структур. Представники політичних партій почали публічно говорити про необхідність повернення в Україну військовозобов'язаних.

За даними Федерального департаменту юстиції Швейцарії, в країні проживає близько 11 тис. українських чоловіків, які підлягають військовій службі.

Представник Вільної демократичної партії Крістіан Вассерфален заявив, що військовозобов'язані не мають виправданих претензій на статус захисту, оскільки цей статус призначений переважно для жінок, дітей та осіб похилого віку. Швейцарія повинна допомогти Україні з поверненням військовозобов'язаних.

Голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід висловив думку, що це демонструє відсутність солідарності з Україною, яка перебуває у стані атаки на фронті. Він закликав думати інакше і провести розслідування з цього приводу.

Попри це, голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький відкинув такі заклики як цинічні та морально неприйнятні. Такі дії політиків Швейцарії вважається проявом банкрутства. Він наголошує, що якщо військовозобов'язаних дійсно відправлять назад, то Україні потрібна допомога.

Також зазначається, що в Берні були виявлені випадки зловживання українськими паспортами з боку ромів.

Читайте також: