Тайвань може залишитися без поставок зброї з США — WSJ

На зображенні - Тайвань. Можливе припинення поставок зброї зі США
На зображенні - Тайвань. Можливе припинення поставок зброї зі США

Тайвань хвилюється через обмежені поставки зброї в разі конфлікту з Китаєм

Участь США у війнах в Газі та Україні, а також питання підтримки, що надається країнам, сприяють обмеженню основної військово-промислової бази на Заході. Тому Тайвань починає турбуватися, що в разі конфлікту з Китаєм йому може не вистачити зброї. Протягом багатьох років Вашингтон був найголовнішим партнером Тайваню, постачаючи йому зброю для стримування і захисту від можливої агресії Китаю.

Китай вважає Тайвань своєю територією і не відкидає використання сили для встановлення контролю над ним.

Проблеми, з якими зіткнулася американська оборонна промисловість, включають недостатність мікросхем, обладнання та кваліфікованих працівників. Цього року через проблеми з поставками затримано поставку озброєння на Тайвань на суму понад 20 мільярдів доларів.

"Сувора правда полягає в тому, що нинішня оборонно-промислова база США не виробляє достатньо і вчасно обладнання для задоволення глобального попиту", - заявила віцепрезидентка Тайваню Сьяу Бікхім.

Західні виробники озброєнь зараз зосереджені на поставках більшеї кількості зброї в Україну, для допомоги їй в скороченні розриву з Росією.

"Якщо буде блокада і війна триватиме, то врешті-решт, на Тайвані закінчиться зброя", - сказав колишній офіцер ВПС США Германтес Лайларі.

Навіть за нормальних обставин процес передачі озброєння може зайняти кілька років через тривалі процеси оплати, виробництва і доставки. Продаж 66 нових винищувачів F-16 Тайваню, схвалений адміністрацією Трампа у 2019 році, буде завершений не раніше 2026 року.

Тайвань почав хвилюватися щодо майбутніх поставок зброї ще до початку війни в Україні у 2022 році. Тому на острові створили нове військове відомство, яке має покращити закупівлю озброєнь та прискорити внутрішній розвиток передових оборонних технологій.

Джерело: ZN.UA

Читайте також