Таліби заборонили жінкам Афганістану співати та говорити у громадських місцях

Жінки Афганістану заборонили співати та говорити
Жінки Афганістану заборонили співати та говорити

Міністерство із заохочення чесноти та запобігання пороку в Афганістані вводить нову заборону для жінок. Тепер їм заборонено читати вголос Коран і молитися в присутності інших жінок. Про це повідомив голова Міністерства Мохаммад Халед Ханафі.

У серпні 2024 року уряд Афганістану ухвалив закон, що містить 35 статей. Закон забороняє жінкам говорити в громадських місцях і перебувати з відкритим обличчям на публіці. Ці нові заборони були введені з метою боротьби з пороком і підтримки чесності.

Афганські жінки та правозахисники засудили ці заходи, вважаючи їх частиною жонаненависницької політики, яка обмежує права жінок на рух, працю та вільне слово.

Одна з активісток руху за права жінок заявила: "Як жінкам, які мають годувати свої сім'ї, купувати хліб, звертатися за медичною допомогою або просто жити, якщо заборонено їх голос? Ці закони обмежують жінок і роблять наше життя невмирущим".

У статті 13 закону згадується, що жіночий голос прирівнюється до пороку. Таліби назвали його "інтимним" голосом і заборонили жінкам співати, говорити або читати вголос в громадських місцях. Але це все дозволено вдома, але лише так, щоб голос не був чутний ззовні.

Таліби також заборонили в'їзд спеціальному доповідачу ООН Річарду Беннетту і звинуватили його в поширенні пропаганди.

Нагадаємо, Маніжа Талаш, афганська танцівниця брейкінгу, була дискваліфікована зі змагань на Олімпіаді-2024 через те, що вона наділа накидку з написом "Волю афганським жінкам". Дівчина, яка втекла з Афганістану після приходу талібів, тепер живе в Іспанії та представляє команду біженців на Олімпійських іграх.

Читайте також