The Washington Post: Кремлівські документи розкрили масштабну кампанію з підриву підтримки України в США

Масштабна кампанія підриву підтримки України
Масштабна кампанія підриву підтримки України

Москва активізувала пропагандистську кампанію проти України

За даними внутрішніх документів, одержаних європейською розвідувальною службою та опублікованих The Washington Post, Росія збільшила свою пропагандистську діяльність з метою підриву американської підтримки України.

Основні моменти:

Кремлівські політтехнологи і тролі створили тисячі фейкових новин та коментарів в соціальних мережах.
Ця кампанія націлена на просування ізоляціонізму США, посилення страхів стосовно безпеки кордонів та стимулювання економічної й расової напруги.
Документи, які датуються травнем 2022 року - серпнем 2023 року, були передані The Washington Post для розкриття масштабів і методів пропаганди.

Згідно з отриманими документами, коли президент Байден пропонував 24 мільярди доларів додаткового фінансування для України в серпні, московські спіндоктори були готові підірвати громадську підтримку цієї ініціативи.

Один з політтехнологів давав вказівки співробітникам написати коментар від імені вигаданого жителя передмістя головного міста, який не підтримує військову допомогу США Україні і вважає, що гроші слід витрачати на захист кордонів Америки, а не України.

Кампанія також намагалася зобразити президента Зеленського як корумпованого і стверджувала, що велика кількість мігрантів перетинає кордон США та Мексики. Вона закликала виділяти кошти на забезпечення безпеки кордонів замість допомоги Україні, а також описувала "білих американців" як головних постраждалих від зовнішньої допомоги.

В документах зазначено, що вони були написані командою, яка працює на голову московської PR-фірми Social Design Agency Іллю Гамбашидзе. Його було санкціоновано США минулого місяця за участь у "кампанії зловмисного іноземного впливу" за вказівкою Кремля.

Ця кампанія є частиною стратегії, що ґрунтується на довготривалій роботі Кремля з метою залучення підтримки антиістеблішментських політиків, які протистоять глобальній ролі США. Вона тривала протягом майже 10 років.

Експерти та колишні чиновники США вказують на вплив російської пропаганди на дебати у Конгресі щодо допомоги Україні за останні роки. Більшість антиукраїнських політиків з Республіканської партії блокує подальшу допомогу Україні з серпня.

Представник Майкл Тернер, який очолює Постійний комітет з розвідки Палати представників, заявив, що деякі республіканські члени Конгресу повторюють російську пропаганду щодо вторгнення в Україну.

Згідно з документами, Кремль розпочав кампанію підриву американської підтримки України в січні 2023 року. Сергій Кирієнко, перший заступник глави адміністрації Кремля, залучив політтехнологів, які раніше працювали над кампаніями по ослабленню підтримки України в Європі, і наказав їм розширити свої зусилля.

Політтехнологам було наказано створювати зміст для американських сайтів, який мав засуджувати корупцію українських чиновників, включаючи "продаж і крадіжку зброї".

Вони мали створювати таке середовище, в якому "американці не готові жертвувати своїм благополуччям заради конфлікту в Україні" і представляти тісні відносини Росії з Китаєм як нову загрозу, створену самими США.

Коли Метт Гейтц, провідний противник допомоги Україні, попередив про "небезпечний двопартійний консенсус, який приведе нас до війни з Росією" і розкритикував пакет допомоги Києву на 40 мільярдів доларів у 2022 році, росіяни використали це як приклад для поширення свого повідомлення.

Кампанія також орієнтувалася на поширення оманливого вмісту про імміграцію та кордон з Мексикою. Наприклад, сайти, пов'язані з Microsoft та іншими дослідниками соціальних мереж, запустили нові спроби поширення такого контенту, коли адміністрація Байдена планувала провести через Конгрес додаткове фінансування для України.

Вчені та експерти зауважують, що російська пропаганда має великий вплив на дебати у Конгресі США щодо допомоги Україні. За їх словами, раніше політиків в США не можна було почути, які вказували, що Україна не є важливою і що США не буде підтримувати НАТО.

 

Читайте також