Time обрав 100 найкращих книг 2023 року: жодної української, проте одна про любов до Росії

Американський журнал Time склав список 100 найкращих книг 2023 року, в якому немає жодної української книжки, але є твір про Росію. Список рекомендованих книг розміщений на сайті Time і, за думкою видання, це самі ті 100 книг, які варто прочитати в 2023 році.

Список представлений в алфавітному порядку, так як журнал не підбирав рейтинг рекомендованих книг. В ньому немає жодної української книги, але є книга про Росію. Упорядники списку зазначили, що до нього увійшли художня, нон-фікшн та поетична література, яка забавляє та просвітлює нас.

Одна з книжок у списку називається "Я люблю Росію" і її авторка, журналістка Олена Костюченко, протягом 15 років працювала кореспонденткою "Нової газети", однієї з незалежних російських газет. У книзі Костюченко описує Росію як агресора, яка все більше орієнтується на фашизм. Вона зафіксувала в Росії насильство, спрямоване проти сільських дівчат, квір-людей, пацієнтів та лікарів українського пологового будинку, а також журналістів.

У 2022 році Костюченко висвітлювала російську агресію в Україні, але через закон про фейки в Росії її репортажі були зацензуровані. Репортажі Костюченко були видалені з сайту "Нової газети" під тиском російської генпрокуратури та "Роскомнадзору".

Серед інших книг у списку Time є роман "Місто перемоги" Салмана Рушді, книга "Молодий чоловік" Анні Ерно, мемуари Еліота Пейджа "Пейджбой", а також книга "Desertion" Абдулразака Ґурні, лауреата Нобелівської премії з літератури 2021 року. Усі ці книги пропонують різні жанри та тематики, щоб задовольнити різні смаки читачів.

Також у списку Time згадується трагікомедійний роман "Укус бджоли" Пола Мюррея, який розповідає про сім'ю, яка намагається вижити в умовах, що нагадують кінець світу.

Ще одна книга у списку пише про принца Гаррі і розкриває сварки між Меган Маркл і Кейт Міддлтон, а також містить анекдотичні історії про Гаррі. Ця книга додає гучним мемуарам принца Гаррі додаткові захоплюючі деталі, які були опубліковані в січні.