Тіньовий флот РФ розливає нафту в акваторіях по всьому світу

Тіньовий флот розліває нафту в акваторіях
Тіньовий флот розліває нафту в акваторіях

Великобританія вводить санкції проти російських танкерів та суден

Великобританія виконала найбільші обмеження щодо тіньового флоту РФ, ввівши санкції проти 18 нафтових танкерів та 4 суден для перевезення скрапленого природного газу. Загалом, нафтових танкерів під санкціями стало 43. Уряд Великобританії вважає російський тіньовий флот справжньою загрозою.

Спогади Саудівської Аравії

Відносини між Саудівською Аравією та Росією погіршуються, що може призвести до зниження цін на нафту. Саудівський наслідний принц відмовився їхати на саміт БРІКС у Казані, а також планує збільшити видобуток та знизити ціну на нафту до 50 доларів за барель.

Проблеми для Росії

Зниження цін на нафту негативно впливає на російський бюджет, оскільки дохід з неї становить значну частину. Деякі країни ОПЕК+ також не дотримуються квоти з видобутку, що ускладнює ситуацію. Крім того, іноземні компанії виходять з російського ринку, що також негативно впливає на видобуток нафти.

Залишаючись без грошей

За словами експерта, Росія є нафтовою державою і режим Путіна використовує ренту для фінансування агресії проти України. Зниження цін на нафту може призвести до серйозних проблем для Росії. Також існує ризик збільшення собівартості видобутку нафти внаслідок обмежень та витрат на підтримку старих родовищ.

Тіньовий флот та його наслідки

Росія створила тіньовий флот, щоб транспортувати нафту в обхід санкцій. Однак, ці судна не регулюються, не застраховані і можуть призвести до розливів нафти та блокування торговельних шляхів. Журналісти стверджують, що російські танкери були причиною 9 розливів нафти за останні 2 роки.

Росія витратила близько 10 млрд доларів на створення тіньового флоту, який використовується для постачання нафти на світовий ринок. Однак, санкції створюють серйозні проблеми для Росії щодо транспортування сировини.

Читайте також