Тисячі людей вимагають компенсацію. Виробники вакцин проти Covid-19 захлинаються від позовів

Банер акцій групи людей з плакатами
Банер акцій групи людей з плакатами

Тисячі людей вимагають компенсації після того, як вакцини від Covid призвели до серйозних ускладнень зі здоров'ям. Вони страждають від інсульту, серцевих нападів, тромбів, запалення спинного мозку та паралізу обличчя. Про це повідомляє The Telegraph.

З'явились судові позови відносно виробників Covid-вакцин, зокрема проти AstraZeneca. Наразі більшість заявок стосуються саме цієї компанії. Велика кількість людей в Британії подала заявки на отримання компенсації від уряду через можливі ушкодження, спричинені вакциною від Covid.

Журналісти пишуть: "Тисячі жителів Великої Британії, які страждають через погіршення здоров'я після вакцинації проти коронавірусу, вимагають компенсації за завдані їм збитки".

До цього часу з 14 тисяч заявок, які були подані, уряд призначив виплати тим, хто страждає від інсульту, серцевих нападів, запалення спинного мозку, набряків кінцівок, паралізу обличчя та тромбів. Журналісти зазначають, що приблизно 97% цих людей були вакциновані препаратом AstraZeneca, у 3% випадків використовувалися вакцини Pfizer або Moderna.

Виплати компенсацій

У Великій Британії існує програма виплати компенсацій за шкоду, заподіяну вакцинами (Vaccine Damage Payment Scheme, VDPS), яка почала діяти з 1979 року. Загалом близько 16 тисяч осіб звернулися за компенсацією від уряду, але більшість заявки стосуються саме вакцини від Covid-19.

Наразі уряд задовольнив лише 2% всіх заявок, що становить 175 виплат. Сума одноразової компенсації складає £120 тис. (приблизно $155 тис.), і близько 5,5 тисяч заявок було відхилено.

AstraZeneca вилучає вакцину

Компанія AstraZeneca почала процес вилучення своєї вакцини проти коронавірусу по всьому світу. Заявку на відкликання вакцини було подано 5 березня, і з 7 травня ця вакцина більше не використовується.

Попередньо AstraZeneca визнала в суді, що вакцина може призводити до смертельних ускладнень, таких як тромбози. Кілька сімей, які стверджують, що їх або їхніх близьких пошкодила "дефектна" вакцина фармацевтичного гіганта, подали колективний позов на кілька мільйонів фунтів стерлінгів.

Також в Києві зафіксовано зростання кількості захворювань на Covid-19. За другий тиждень серпня захворіло 1 283 людини, включаючи 174 дітей. Госпіталізовано дедалі більше пацієнтів, які потребують штучної вентиляції легень, повідомила директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

Читайте також