Трамп подав апеляцію на рішення штату Мен через заборону брати участь у виборах

Трамп подав апеляцію на рішення заборони йому брати участь у виборах 2024 року

Колишній президент США Дональд Трамп подав апеляцію на рішення держсекретаря штату Мен Шенни Беллоуз, яке забороняє йому брати участь у виборах (праймериз) 2024 року. Про це інформує Associated Press.

Рішення було ухвалене через роль Трампа у нападі на Капітолій 6 січня 2021 року.

Трамп вважає, що Беллоуз не мала на це повноважень, що він не підбурював до заворушень, ніколи не присягався 'підтримувати' Конституцію і не був державним службовцем, як це передбачено поправкою до Конституції, на яку вона посилалася.

Позив Трампа був ухвалений демократкою Беллоуз, яка стала першим держсекретарем, що заборонила комусь балотуватися згідно рідко використовуваного положення 3 14-ї поправки, яке забороняє обіймати посади тим, хто 'брав участь у заколоті'.

Очікується, що Трамп оскаржить таку заборону у Верховному суді штату Колорадо, тоді як позов Беллоуз оскаржується у Вищому суді штату Мен.

Республіканська партія Колорадо також намагається скасувати заборону Трампу участі у внутрішньопартійних виборах

Республіканська партія Колорадо звернулася до Верховного суду США з проханням скасувати рішення місцевого суду про заборону Трампу брати участь у праймеріз (внутрішньопартійних виборах) у штаті через його роль у подіях, що призвели до штурму Капітолія 6 січня 2021 року.

Нагадаємо, Верховний суд штату Колорадо ухвалив виключити Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента США у 2024 році.

Це судове рішення зробило Трампа першим кандидатом в історії, якому визнали таке право, що не має займати Білий дім згідно рідко використовуваного положення Конституції, яке забороняє посадовим особам, які брали участь у 'заколоті або повстанні', обіймати офіційні посади.

До слова, Верховний суд штату Мічиган відхилив позов із вимогою заборонити Трампу брати участь у внутрішньопартійних виборах Республіканської партії на підставі поправки до Конституції про 'участь у повстанні чи заколоті'.