Трамп затягує процес переходу влади: ризики для національної безпеки США зростають - ЗМІ

Трамп затягує процес переходу влади
Трамп затягує процес переходу влади

Команда Трампа пропустила ключові терміни передачі влади

Залишилось трохи більше 100 днів до інавгурації нового президента США, а команда колишнього президента Дональда Трампа вже пропустила кілька важливих термінів у процесі передачі влади. За цим відхиленням від усталеної практики стоїть ризик для національної безпеки країни.

Затримки у процесі планування переходу можуть призвести до проблем з мирною передачею влади. Майбутній президент стикнеться з серйозними проблемами, такими як наслідки ураганів, конфлікт на Близькому Сході та економічна невизначеність.

За планом, кампанії мали до 1 вересня підписати меморандум про взаєморозуміння з Управлінням служб загального призначення (GSA), яке надає доступ до офісних приміщень, комунікацій та ІТ-підтримки. Крім того, до 1 жовтня обидві кампанії повинні були підписати окремий меморандум з Білим домом, що визначив би умови доступу до агентств, включаючи персонал, об'єкти та документи.

«Відсутність участі у перехідних заходах поставить нашу країну під загрозу», - попереджає Макс Стір, президент і генеральний директор Партнерства громадських послуг.

У той же час, адміністрація Джо Байдена уже давно почала готуватись до переходу. Вже призначено федерального координатора переходу, а в квітні 2024 року Управління з управління та бюджету видало меморандум з переліком необхідних дій для кожного федерального агентства. Рада директорів агентства почала щомісячні зустрічі з представниками кар'єрних служб з кожного агентства.

Відмінністю від підготовки до переходу у 2016 році є менш активний підхід команди Трампа. Вони пропустили ключові терміни для підписання меморандумів та етичного плану, що є відхиленням від стандартної практики. Трамп виразив наміри змінити федеральний уряд, перетворивши кар'єрні посади на політичні. Але такі дії можуть призвести до політизації робочої сили та втрати досвідчених працівників.

Представники команди Трампа відмовилися коментувати затримки у процесі переходу. Але експерти попереджають, що така позиція може ускладнити швидкий старт нової адміністрації, якщо Трамп переможе, і поставити під загрозу національну безпеку.

У разі перемоги Камала Гарріс може зберегти значну частину знань поточної адміністрації. Але якщо Трамп переможе, можуть відбутися значні зміни у федеральному уряді, що може призвести до затримок у початку роботи нової адміністрації через недостатню підготовку. У випадку, якщо результат виборів буде невідомий протягом п'яти днів, обидві команди отримають доступ до федеральних агентств.

Читайте також