Транзит українських біженців через Молдову до країн ЄС

Безперервні бойові дії в Україні, викликані нападом росії, змушують багатьох громадян виїжджати до країн ЄС у пошуках безпеки.

Для підтримки українських співгромадян Місія ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) випустила спеціальний путівник із карткою транзитних маршрутів до ЄС через Молдову.

Біженцям дають поради волонтери та кваліфіковані фахівці про те, як підготуватися до поїздки та що потрібно врахувати під час перетину кордонів. Наприклад:

  • заправити бак автомобіля;
  • зарядити телефон;
  • взяти запас питної води;
  • взяти плед на випадок затримок під час проходження контрольнопропускних пунктів.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Також напоготові мають бути всі документи, що підтверджують особу. Однак, якщо їх немає, біженцям не відмовлять на жодному кордоні. Рекомендується зберігати скани своїх документів на телефоні та тримати їх в електронній пошті як резервну копію.

Готівка в будь-якому випадку повинна бути з собою. Кредитні картки можуть не працювати в інших країнах.

«Після перетину кордону слід підтримувати регулярний контакт із сім'єю та друзями. Щоразу, коли біженець змінює своє місце розташування, необхідно повідомляти рідним нову локацію», – діляться корисними порадами волонтери.

Не варто соромитися звертатися за підтримкою до поліцейських чи гуманітарних організацій. Вони присутні майже на кожному пункті перетину кордону та на великих вокзалах по всій Європі.