«Труба Медведчука». Суд поставив крапку у справі

Україна завершила боротьбу за власність на "трубу Медведчука"

Верховний Суд України підтвердив, що магістральний нафтопродуктопровід "Самара-Західний напрямок" є державною власністю України. Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль у Telegram.

"У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно" - зазначив Коваль.

Нафтопровід був споруджений ще в часи СРСР і згідно з законом мав перейти у власність новоствореної України. Проте російська компанія "Транснєфтєпродукт" залишалася його користувачем на протязі багатьох років.

Фонд держмайна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року. Розслідування обставин передачі права власності розпочали Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура в 2017 році.

Після зарешту активу Фонду держмайна в 2021 році, управління "трубою Медведчука" перебуває під контролем АТ "Укртранснафта". Вирок Господарського суду Житомирської області в 2023 році ще раз підтвердив право України на власність на цей нафтопродуктопровід.

Наразі проводиться процедура реєстрації власності держави на магістральний нафтопродуктопровід "Самара-Західний напрямок".