Працевлаштування українських біженців в Болгарії

Болгарія продовжує приймати українських біженців після повномасштабного наступу росії на Україну. Багато прибулих вже встигли працевлаштуватися.

Якщо українські громадяни можуть довести болгарське походження, то їм надається можливість перебувати в країні по 90-денному традиційному для українців безвізу, а також працевлаштування на цей термін у лісному, сільському, рибному господарствах, або в ресторанно-готельному бізнесі (термін може бути подовжений на 12 місяців за попереднім запрошенням від роботодавця).

Але без знання болгарської мови буде важко. А якщо біженці збираються влаштуватися кудись на курорти, то потрібне знання щонайменше англійської мови. Шанси знайти таку роботу зростають, якщо людина має фах та досвід. Такого кваліфікованого працівника приймуть у частну фірму без зайвих обмежень.

Якщо українці в’їхали на умовах сезонних працівників (на 3 місяці), уклавши контракт ще до перетину кордону, від них вимагається дійсне посвідчення особи з фото та іншими даними, а також документи про визнання професійної кваліфікації, якщо вона є в переліку.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Щодо шукачів тимчасового захисту, окрім посвідчення особи та того, що буде видане при оформленні цього статусу, українським біженцям більш нічого не потрібно.

На літо або зиму завжди потрібні кондитери, масажисти та водії. Така робота в Болгарії вважається сезонною. До готелів курортних зон радо запрошують покоївок, офіціантів, помічників кухаря, людей на рецепцію, барменів.

Безумовно болгарські компанії постійно шукають інженерів, програмістів, торгових менеджерів, енергетиків, фінансистів, фармацевтів, медиків та працівників соціальної сфери.

В Болгарії дуже розвинена система стажування для студентів – знов-таки на курортах.