Туреччина навряд чи остаточно відмовиться від вступу до ЄС – експерт

Експерт сказав, що Туреччина може вступити в ЄС
Експерт сказав, що Туреччина може вступити в ЄС

Учора стало відомо, що Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн БРІКС. За словами аналітика Євгенії Габер з Карлтонського університету, такий крок має на меті показати успіх Туреччини і засвідчити, що вона не обмежується лише співробітництвом з Європою.

Проте експерт вірить, що це не є остаточним відмовою від Євросоюзу, а лише спробою занять позиції центру сили у новому багатополярному світі та створення альянсів поза західним світом. За її словами, якби були реальні перспективи вступу до ЄС, Туреччині б не знадобилась участь у БРІКС. Або, якби ЄС був чітким щодо членства Туреччини, ця заявка теж б не була актуальною.

Експерт вказала, що подача заявки в БРІКС має два мотиви. Перш ніж все, немає жодних прямих заборон для країн ЄС або кандидатів на вступ до Євросоюзу вступати до БРІКС, тому Туреччина може прийняти таке рішення. Але невідомо, як вона зможе одночасно бути членом БРІКС і мати митний союз з ЄС. Друга причина полягає в тому, що заявка в БРІКС дає можливість Туреччині продемонструвати свою незалежність і дружбу з Росією та Китаєм в умовах відсутності прогресу щодо європейського членства.

Проте, зазначає експерт, економічні зв'язки Туреччини з Росією та Китаєм набагато слабші, ніж з ЄС та США. Тому аналогія з постзахідним багатополюсним світом, який описує президент Ердоган, не має під собою підґрунтя. Також варто відзначити, що голова МЗС Туреччини перший раз за багато років бере участь у зустрічі голів дипломатичних служб ЄС, а Туреччина продовжує вести переговори з ЄС на різних рівнях. Це свідчить про те, що Туреччина не збирається обирати між ЄС і БРІКС, а хоче розглядати всі можливості одночасно і підтримувати свої інтереси в євроатлантичному просторі.

Джерело: ZN.UA

Читайте також