Туреччина відкриває для масового туризму один із найзагадковіших островів

Турецький острів для масового туризму
Турецький острів для масового туризму

У Туреччині відбувається проєкт з оживлення туристичного острова Гіресун, який є одним з найменших і найкрасивіших островів у Чорному морі. Цю інформацію розповіла Turizm News.

Острів Гіресун є єдиним житловим островом на Східному Чорноморському регіоні і розташований на відстані 1,2 км від берега міста Гіресун на північному сході Туреччини. Міністерство туризму та культури Туреччини підтримало проєкт по поліпшенню туристичної привабливості острова.

Губернатор Гіресуна Мехмет Фатіх Серденгечі заявив: "Острів Гіресун, який увійшов до інвестиційної програми нашого Міністерства культури, цінний для нашого регіону і провінції. Він єдиний житловий острів на Східному Чорноморському регіоні, символізує нашу давню цивілізацію і є важливим туристичним місцем з багатою історією, міфологією та природою."

Розкопки на острові показали, що перші поселення були засновані близько 4 тисяч років тому. Острів пов’язаний з безліччю легенд і міфів. На ньому збереглися залишки стародавнього кам'яного храму, пов'язаного з богинею Кібеле, а також руїни стін, веж та монастиря Пресвятої Богородиці, спорудженого у V чи VI столітті.

Острів також відомий своєю багатою флорою і фауною. Тут росте понад 71 вид рослин, включаючи ендемічні, і мешкає багато видів птахів, яких можна спостерігати. Також на острові живуть десятки чубатих бакланів та рідкісних чаек.

Розвиток острова для туристів

Наразі острів не входить до екскурсійних маршрутів, але кожного року його відвідує близько 50 тисяч туристів. Однак, з метою розвитку туризму на острові, було заплановано створити екскурсійні маршрути, оглядові майданчики, зони відпочинку, кафе і безпечний пірс, який зможе побачити багато відвідувачів. Роботи повинні бути завершені до 2025 року.

Також розглядається план будівництва канатної дороги, яка з'єднає острів зі старовинним замком міста. Влада також планує боротися з сміттям на острові і посилити заходи для його охорони від пошкоджень.

Нагадаємо, Естонія виставила на продаж острів Hõralaid, де дозволено будівництво, з початковою ціною 2 євро за квадратний метр.

Читайте також