У 13 років втік в АТО. Згадаймо учасника шоу «Х-Фактор» Савелія Федана з Енергодара

Пам'ять герою: Савелій Федан - відомий патріот та музикант

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Савелія Федана.

27 серпня 2023 року у тяжких боях за свободу та незалежність України загинув 21-річний Савелій Федан. Він став відомим завдяки участі у шоу "Х-Фактор", де виконав патріотичну пісню власного авторства. Хлопець був родом з окупованого нині Енергодара.

Вік тут ні до чого. Патріотизм, як і здатність стати на захист Батьківщини, не проявляється з віком, тому є багато історичних доказів.

Савелій Федан

Прагнення захищати свою Батьківщину від ворога супроводжувало Савелія все життя. Першим кроком стало навчання у Запорізькому обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою "Захисник". Після закінчення ліцею хлопець вступив до факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Одеської військової академії.

Юнак читав реп з 12 років, тексти писав сам. Восени 2015-го, сказавши мамі, що виступатиме в госпіталі у Дніпрі, поїхав із волонтерами в АТО. Там співав свої пісні військовим, і хлопці, за спогадами очевидців, були в захваті від 13-річного артиста.

Савелій став відомим у 2018 році після участі в музичному талант-шоу "Х-Фактор". Він виступив там у 16 років, під час навчання в ліцеї. Тоді хлопець виконав авторську реп-композицію "Україна" та отримав від суддів чотири "так".

27 серпня 2023 року, виконуючи чергове бойове завдання біля села Роботине Запорізької області, Савелій загинув внаслідок мінометного обстрілу.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам'яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам'ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.