У яких країнах біженцям з України найлегше знайти роботу

Українські біженці в Європі знайшли роботу, але з різними умовами

За даними Фонду Фрідріха Еберта, кількість українських біженців, які знайшли роботу, в різних країнах Європи варіюється. У Данії працюють 78% біженців, в Чехії - 66%, в Польщі - 65%, у Швеції та Великій Британії - 56%, у Нідерландах - 50%. Законодавчі вимоги щодо набуття статусу тимчасового захисту для українських біженців є практично однакові в усіх країнах ЄС, але відрізняються у фінансовому плані.

Німеччина: Дорослі отримують допомогу у розмірі 563 євро, діти - від 357 до 471 євро. Українці також отримують покриття житла та додаткові витрати.

Чехія: Біженці отримують екстрену допомогу в розмірі 200 євро та 130 євро протягом п'яти місяців. Медична страховка та витрати на проживання у колективних гуртожитках покриваються протягом обмеженого періоду.

Польща: Біженці отримують одноразову виплату 66 євро та допомогу на дитину в розмірі 110 євро на місяць. Інше соціальне допомогу не надається. Через чотири місяці біженці самостійно оплачують половину житла у колективних гуртожитках.

У Німеччині однією з причин низького відсотка працевлаштування українських біженців є надкваліфікованість: близько 72% українців мають вищу освіту, але для працевлаштування часто потрібне визнання іноземної освіти. У Італії та Словаччині біженцям з України дозволили працювати в системі охорони здоров'я з 2022 року. У Німеччині бракує також мовних навичок, але експерти сподіваються, що ця проблема буде вирішена через мовні курси.

У Німеччині через велику кількість українських біженців зросла кількість безпритульних осіб. У зв'язку з цим, уряд розглядає питання адаптації та інтеграції біженців з України. У Чехії також пріоритетом вважається підтримка біженців з України, зокрема шляхом забезпечення житла, працевлаштування та боротьби з дезінформацією.