У яких регіонах громадяни частіше порушують мовний закон: інфографіка

Більше півтори тисячі звернень про порушення мовного закону зареєстровано вже з початку 2024 року

Таку інформацію надав мовний омбудсмен Тарас Кремінь. За його словами, найбільше звернень було зафіксовано у Києві, Одесі і Харкові. Зокрема, серед 569 звернень більшість стосувалася порушень в сфері обслуговування клієнтів.

За розподілом, вони розподіляються наступним чином:

  • обслуговування споживачів - 47%;
  • реклама, вивіски - 15%;
  • освіта - 8%;
  • охорона здоров’я - 6%;
  • органи влади - 3%.

Найбільше порушень мовного закону було зафіксовано у Києві, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Київській, Запорізькій, Львові та Миколаєві.

Тарас Кремінь також наголосив на позитивній динаміці зменшення порушень мовних прав громадян у сфері обслуговування, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте, все ще лишаються проблеми в освіті. Також виявлено випадки порушення мовного закону окремими чиновниками, що є неприпустимим на такому етапі розвитку країни.

Нагадаємо про правила використання державної мови в освітніх закладах

Учитель під час уроків та спілкування з учнями повинен використовувати державну мову, незалежно від того, якою мовою він користується у побуті. Це стосується як уроків, так і перерв чи виховних годин. За порушення цих правил відповідальність накладається на вчителя та керівництво закладу.

В цілому, варто зазначити, що спостерігається певна позитивна динаміка у зміні ставлення до дотримання мовного закону, але роботу щодо забезпечення функціонування української мови як державної ще потрібно продовжувати.