У Білорусі заарештовано пастира, який закликав молитися за Україну

Пастора у Білорусі затримали за заклики молитися за Україну

Олександра Зарецького, пастора євангелічної церкви з Новолукомля, заарештували на 15 діб за те, що він у своїх проповідях закликав молитися за Україну. Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода".

Під час чергування в храмі, пастор зробив низку заяв: "Помолімося за тих, хто сидить у в'язницях з надуманих причин", "Подивіться, як вищі чиновники говорять одне, а на вулицях люди бачать інше", "Помолімося за Україну, прийдемо на молитви за Україну".

Суд постановив, що таким чином пастор "взяв участь у пікетуванні" без дозволу райвиконкому.

На суді Зарецький не визнав себе винним та заявив, що його висловлювання були вирвані з контексту.

У пастора і його прихильників раніше також були проблеми з поліцією. У 2021 році у Зарецького провели обшуки, а весною 2023 року його заарештували за "розповсюдження екстремістських матеріалів".

Українка отримала дев'ять років колонії за "шпигунство"

Також повідомляється, що в Білорусі українка отримала дев'ять років колонії за "шпигунство". Наразі невідомо, що саме стало приводом для звинувачення, оскільки суд проходив у закритому режимі. Крім того, суд вирішив конфіскувати у неї мікроавтобус.

Разом із українкою на суді судили її подругу, білоруску Ларису Крупу. За "неповідомлення про злочин" їй було нараховано штраф у розмірі 4 тисячі білоруських рублів.