У Чехії виник гучний скандал довкола розкрадання допомоги українським біженцям

Українським біженцям розкрадана допомога, скандал
Українським біженцям розкрадана допомога, скандал

Фонд Help Ukraine звинувачений у розкраданні субсидій на підтримку біженців

Прокуратура в Празі заявила, що Фонд Help Ukraine, заснований Володимиром Гергелем, вчиняв розкрадання субсидій, які були призначені для програм інтеграції українських біженців. Про це повідомив речник прокуратури міста Праги Алеш Цимбала.

У даній справі прокурор висунув обвинувальний акт проти однієї фізичної особи за поведінку, яка була кваліфікована як шахрайство з наданням субсидій - сказав Алеш Цимбала.

За його словами, Фонд Help Ukraine отримав цільову дотацію від Міністерства освіти Чехії у сумі близько 800 тис. євро, які мали бути використані на роботу спеціального центру у пражському районі Розтили, відкритого у квітні 2022 року. Гроші призначалися на навчання чеської мови та умовами отримання дотації було безоплатне навчання дітей в адаптаційній групі. Однак Фонд стягував плату з дітей та не сплачував заробітну плату працівникам.

Також Володимир Гергель відправив близько 2 млн чеських крон (приблизно 80 тис. євро) на рахунок своєї матері після отримання першої частини дотації. Пізніше з рахунку Фонду було знято 6 млн чеських крон готівкою, а також було внесено 8 млн чеських крон (приблизно 320 тис. євро) за купівлю квартири в пражському районі Бранік. Як повідомляється, герцелю загрожує до 10 років позбавлення волі.

Українські діти, які отримали тимчасовий захист, мають право навчатися в школах Чехії, навіть за дистанційною формою з України. Батьків, які порушать ці правила, можуть оштрафувати. Обов'язкова освіта в Чехії передбачає 1 рік дошкільного навчання та 9 років загальноосвітньої школи.

Читайте також