У ЄС з обережністю ставляться до слабкої підтримки України з боку Трампа — ЗМІ

Портрет Дональда Трампа на фоні прапора України
Портрет Дональда Трампа на фоні прапора України

Тема безпеки є головною на саміті Європейської політичної спільноти, де зібралися більше 40 європейських лідерів.

Зустріч Європейської політичної спільноти негативно впливає на перспективи повторного президентства Дональда Трампа і на захист України від російської агресії. Трамп, який не проявляв особливого інтересу до європейської оборони, посідає лідируючі позиції у опитуваннях перед виборами в США. Крім того, його вибір Джей Ді Венса на посаду віцепрезидента у випадку перемоги також не розчаровує європейців. Тому союз Трампа та Венса примушує європейських лідерів співпрацювати більш активно в сфері безпеки, що стало головною темою на зустрічі саміту в Англії.

"Події в США можуть, звичайно, також вплинути на безпеку в Європі. Для мене урок полягає в тому, що ЄС і європейські країни повинні більше, ніж будь-коли, стояти на власних ногах", - заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо.

В той час як Байден підтримує захист України, Трамп продовжує критикувати НАТО протягом свого президентства. Голова саміту, президент Литви Гітанас Науседа, заявив, що союзники не можуть виконувати зобов'язання з захисту України, а також акцентував на необхідності підтримки країни в умовах війни.

"Ми приймаємо рішення, але, на жаль, постачання відбувається набагато пізніше. Україна зараз дуже потребує авіаційних боєприпасів, систем протиповітряної оборони. Це причина, чому ми повинні більше підтримувати Україну, якщо ми дійсно хочемо, щоб Україна виграла цю війну", - сказав він.

На зустрічі також виступив прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, який зауважив, що є часом, коли всім потрібно робити більше. Він наголосив на необхідності шукати нові, більш амбітні способи співпраці для захисту кордонів Європи.

Джерело: ZN.UA

Читайте також