У Європі дефіцит пороху може затримати виробництво снарядів для України – AFP

Європі не вистачає потужностей для випуску боєприпасів і пороху для їх виготовлення

Європа стикається з проблемою нестачі потужностей для виробництва боєприпасів і пороху для їх виготовлення. Це може суттєво затримати випуск артилерійських снарядів для України. Про це повідомляє AFP.

Президент Франції Еммануель Макрон зізнався, що в Європі дійсно нестачає пороху для виготовлення артилерійських снарядів, які були обіцяні Україні в рамках військової допомоги.

Експерти вказують на те, що в Європі дуже мало виробників пороху, серед яких компанії Eurenco (Франція, Бельгія, Швеція) та Nitrochemie (Німеччина, Швейцарія). Проте, багато урядів почали робити кроки для перенесення виробництва боєприпасів за кордон.

Комісар Європейського Союзу з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що головна проблема полягає в нестачі сировини для виготовлення пороху в ЄС, особливо в складі бавовни, поставки якої з Китаю були припинені.

Збирання фінансових та промислових ресурсів для України

Кінцево, європейські союзники України почали збирати фінансові та промислові ресурси для постачання необхідних артилерійських снарядів ЗСУ. Чеська ініціатива з закупівлі боєприпасів для України з-за кордону фінансується різними країнами Європейського Союзу.

Закупівля артилерійських снарядів для ЗСУ потребує $1,5 млрд екстреного фінансування. Чехія пропонує швидко постачати Україні боєприпаси з усього світу, зокрема, 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм, якщо будуть знайдені необхідні кошти.