У Фінляндії зросла кількість диверсійних актів Росії - ЗМІ

Зображення зображує російські диверсійні акти
Зображення зображує російські диверсійні акти

Фінляндія заявляє про широкомасштабні операції впливу Росії

Міністр внутрішніх справ Фінляндії Лулу Ранне повідомила, що Росія проводить широкомасштабні операції впливу проти Фінляндії та інших країн Європи. За словами Ранне, НАТО та західні спецслужби попереджають про зростаючу кількість ворожих актів Росії в цьому регіоні.

Ранне заявила, що Фінляндія стикається зі збоями в роботі систем, актами саботажу, різними пошкодженнями та інструменталізованою міграцією. Вона також зазначила, що розслідування багатьох випадків тривають і наразі є чіткі ознаки, які вказують на Росію як основного провідника цих операцій впливу.

Одним з очевидних зв'язків було перешкоджання зв'язку GPS, яке Фінляндія помітила в своєму морському та повітряному русі.

У Службі безпеки та розвідки Фінляндії було зазначено, що не всі підозрілі випадки мають зв'язок з іноземними державами, деякі можуть бути пов'язані зі збільшеною увагою громадян до таких інцидентів.

Фінська енергетична компанія Fortum повідомила про кібератаки, з якими вони щоденно стикаються в Фінляндії та Швеції. Крім того, були порушені супутниковий зв'язок електростанцій Fortum. Такі атаки також спонукали Національне бюро розслідувань Фінляндії розпочати розслідування кібератак, спрямованих на фінансовий сектор.

Фінська влада також перевіряє випадки виявлення безпілотників біля критичних об'єктів і намагається встановити, чи є вона пов'язана з діяльністю державного суб'єкта.

За даними фінської розвідки, Росія переосмислює свої операції після виселення понад 700 російських дипломатів з європейських країн у відповідь на війну в Україні. Фінські спецслужби наголосили, що Росія стає все більш агресивною та небезпечною, але не є всемогутнім актором, як вона любить зображати себе.

Читайте також