У Goldman Sachs попередили, що Трамп може обвалити курс євро у разі перемоги на виборах

Графік обвалу курсу євро при перемозі Трампа
Графік обвалу курсу євро при перемозі Трампа

Курс євро може впасти на 10%, - Goldman Sachs

За прогнозом компанії Goldman Sachs, курс євро може впасти на 10% і стати нижче 1 долара, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах у США та запровадить широкомасштабні мита і знизить внутрішні податки.

За даними Reuters, колишній президент США Трамп нині йде врівень з віце-президентом Камалою Гарріс, але його радикальна економічна політика може вплинути на Європу, яка є ключовим торговельним партнером США і Китаю.

Goldman Sachs говорить, що у разі перемоги республіканців на виборах і в Конгресі, будуть підвищені мита та знижені внутрішні податки, що стимулюватиме економіку. Аналітики оцінюють, що 10% тариф на весь імпорт до США і 20% збір на китайську продукцію можуть призвести до різкого зростання долара і падіння євро на 8-10%.

При цьому, існує можливість зростання інфляції, що призведе до вищих процентних ставок в США, ніж у Європі, й це підвищить привабливість долара.

"Ми очікуємо, що найбільш сильну відповідь у доларах буде отримано від республіканської кампанії, що відчинить двері для більш значного підвищення тарифів у поєднанні з внутрішніми податковими пільгами", - написав аналітик Goldman Sachs Майкл Кехілл.

Аналітики також попереджають, що війна між США та Китаєм, що полягатиме у запровадженні додаткових мит, може призвести до падіння євро на 3%.

У разі успішної перемоги демократів або розколу у демократичному уряді, курс долара, найімовірніше, спочатку знизиться, оскільки ринки переоцінять очікувані зміни тарифів, - зазначили в Goldman Sachs.

Нагадаємо, з початку жовтня курс євро впав на 2,7% через те, що економіка США віддаляється від Європи, а деякі інвестори очікують підвищення мит після можливої перемоги Трампа.

Читайте також