У Ірландії через житло для біженців розгорівся конфлікт – Euronews

Переселення біженців у Дубліні: критика та безхатьки

Деяких біженців, які спали у наметах у центрі Дубліна, влада Ірландії переселила в інше житло. Але критики виступають проти такої дії, вимагають знайти житло для безпритульних ірландців. За даними Еuronews, багато безхатьків нічують біля Офісу міжнародного захисту, у наметах без електрики, водопроводу та каналізації. Вони вважають, що уряд Ірландії приділяє більше уваги біженцям, хоча в країні є 14 тисяч бездомних ірландців.

«Це нелегальні мігранти, які шукають безкоштовне житло в Ірландії, але що щодо ірландських бездомних, чому ваші установи про них не дбають? Ні, вас не хвилюють ірландські безхатьки, вас не хвилює ірландський народ, ви тут, тому що ви користуєтеся політичною кон'юнктурою. Нам потрібне житло для ірландських бездомних родин», - заявив один із протестувальників.

Один ірландець під ніком Джед розповів, що умови протестувальників стали жахливими: немає послуг, як-от туалетів і душу, люди не можуть нормально митися, на них ллє дощ, намети промокли, і було дуже холодно. Все це відповідно до його слів.

Ірландський уряд говорить, що робить все можливе, щоб забезпечити житло біженцям з доступного житлового фонду. Однак, багато спостерігачів вважають, що погане поводження з біженцями свідчить про те, що Ірландія закриває двері для мігрантів.

Житло та соціальна допомога для українських біженців

З 14 березня в Ірландії набули чинності нові правила для надання житла та соціальної допомоги українським біженцям. Тепер їм надаватимуть тимчасове житло на 90 днів, а також харчування, прання та інші послуги. Зміниться також принцип фінансової допомоги, українці отримуватимуть щотижневу допомогу в розмірі 38,80 євро на дорослого та 29,80 євро на дитину.

Також влада Ірландії продовжує будувати житло для українських біженців. Планується встановити модульні будинки для 686 українців у графстві Роскоммон. Нове житло з'явиться у трьох містах: Баллахадерріні (47 будинків на 206 мешканців), Бойлі (50 будинків для 200 людей) та Роскоммоні (два об'єкти для 280 біженців).