У ISW розкрили мотиви заяви Путіна про відновлення російської ракетної програми

У ISW розкрили мотиви заяви Путіна про відновлення російської ракетної програми

Путін наказав виробництво ракет середньої та малої дальності

28 червня 2024 року Володимир Путін віддав розпорядження про початок виробництва та розгортання ракет середньої та малої дальності на засіданні Ради безпеки РФ. Лідер Росії обґрунтував своє рішення порушенням США Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) та навчаннями США з Філіппінами та Данією.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Путін вказав на два конкретні випадки: навчання з Філіппінами 11 квітня і з Данією 3-5 травня 2024. В обох випадках використовувалася пускова установка середньої дальності Typhon, здатна запускати ракети SM-6 (дальність до 370 км) та Tomahawk (дальність близько 2500 км).

Ракета Tomahawk

Аналітики вважають, що це рішення Путіна є частиною стратегії для тиску на Захід. Ці навчання використовуються як привід для кампанії проти військової допомоги Україні.

Експерти ISW зазначають, що Росія зверталася до загрози ядерної конфронтації з Заходом під час вторгнення в Україну. Це особливо активно використовується під час дискусій щодо військової допомоги Україні на Заході.

Важливо відзначити, що США вийшли з ДРСМД у 2019 році після порушення Росією договору. Росія також припинила свою участь у договорі.

Ядерна зброя РФ

Аналітики також вважають, що Путін може намагатися залучити Китай, Північну Корею та В'єтнам як союзників для створення "нової євразійської безпекової архітектури".

Крім того, голова комітету оборони Держдуми Андрій Картаполов заявив, що Росія може прискорити процес ухвалення рішення про застосування ядерної зброї.

Читайте також: