У Молдові 7 тисяч людей зробили щеплення простроченою вакциною

Рахункова палата Молдови провела аудит управління процесом вакцинації та виявила масу порушень.

У Молдові під час перевірки Рахункова палата виявила низку серйозних порушень в управлінні процесом вакцинації в країні. Зокрема, сім тисяч громадян отримали щеплення від коронавірусу вакцинами, термін придатності яких уже минув.

Про це у четвер, 16 грудня, повідомляє Ziarul de Gardă.

Також аудитори виявили, що 2,5 тис. людей щепилися позачергово. У перевіряючого органу також виникли підозри у "правдивості" 71 тис. сертифікатів щодо вакцинації.

Як зазначено в повідомленні, аудитори також встановили, що "первинні документи щодо розподілу доз по медичних установах не містять повної інформації про партію, серію вакцин та терміни їх придатності".

"Погане управління та відсутність ключових засобів контролю у процесі імунізації призвели до припущення помилок, які можуть вплинути на здоров'я громадян", - зазначила голова Генерального управління аудиту Ірина Рогачова.

У звіті йдеться, що з початку вакцинації Молдова отримала 2 млн. доз, з яких використала 1,6 млн. При цьому 1,5 млн. доз (75%) вартістю 188,4 млн. леїв Молдові подарували. Загальний рівень вакцинації населення – 27,3%.