У Молдові відбулися вибори президента: результати

Перемога кандидата на виборах президента
Перемога кандидата на виборах президента

Вибори президента Молдови та референдум щодо вступу до ЄС

У неділю, 20 жовтня, відбулися вибори президента Молдови та конституційний референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу. Цю інформацію поширила кореспондент телеканалу FREEДОМ Лариса Петрук.

За весь день працювали 1 957 виборчих пунктів по всій території Молдови. Також молдавські громадяни, що перебувають за кордоном, мали можливість проголосувати у 37 країнах світу, у тому числі вперше в США, Канаді, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Ісландії.

Центральна виборча комісія повідомила, що до середини дня явка виборців становила 39,5%. Найактивнішими були громадяни у віці від 56 до 65 років - вони складали приблизно 22% від усіх проголосувавших.

Спостерігачі зафіксували деякі порушення під час голосування, такі як підкуп виборців у Придністров'ї та наявність агітаційних матеріалів на деяких виборчих дільницях. Також були помічені виборці, які фотографували свої бюлетені, що протирічить законодавству. За порушення передбачено штраф у розмірі до 1 500 лей.

Президентські вибори та референдум відбулися на тлі втручання Кремля у внутрішні справи країни. Віце-прем'єр-міністр Молдови Крістіна Герасимова заявила, що Росія витратила майже 100 мільйонів євро на агентурну мережу олігарха Ілана Шора, проросійські мітинги та агітацію.

За даними соціологічних опитувань, наразі немає жодного кандидата, який здобув би необхідні 50% голосів для перемоги у першому турі. Виборчі дільниці будуть працювати до 21:00, після чого розпочнеться підрахунок голосів.

Лідером опитувань є нинішня президентка Молдови Мая Санду, яка опережає своїх конкурентів - колишнього генпрокурора Олександра Стояногло та Ренато Вусатого, який пропагує балансування у відносинах з Заходом та Росією.

Раніше з'явилася інформація про фінансування Кремлем дестабілізації Молдови.

Читайте також