У "Нафтогазі" оцінили ресурс для електрогенерації в опалювальний сезон

Ресурс для електрогенерації в опалювальний сезон
Ресурс для електрогенерації в опалювальний сезон

НАК "Нафтогаз України" забезпечить електрогенерацію газом упродовж опалювального сезону 2024-2025 рр.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомив, що компанія зможе повністю задовольнити потреби електрогенерації в газі протягом наступного опалювального сезону. Це стосується як відновлення пошкоджених блоків теплових електростанцій, так і підключення нових генерувальних об'єктів.

"Ми знаємо, яку приблизно потужність нам доведеться забезпечувати, це наша кухня. Зараз ці цифри не назву, тому що цей показник поступово збільшується. Але в нас є обсяги з суттєвим запасом, щоб реагувати на ці виклики. Ми бачимо, скільки станцій підключається зараз, бачимо, скільки технічних умов видаємо, і з головою покриваємо ці додаткові потреби", - сказав він у коментарі "Енергореформі".

Окрім цього, Чернишов зазначив, що обсяг газу, який не був використаний через руйнування росіянами і зупинку блоків ТЕС, компенсує обсяг газу, необхідного для нової генерації.

"Це рівняння (забезпечення газом електрогенерації - ЕР), розв'язання якого пов'язано з двома факторами. Перший - який обсяг буде потрібен новій генерації. Другий - який обсяг буде вивільнено з огляду на те, що не всю теплову генерацію буде відновлено. Мені здається, що другий параметр точно буде більшим за перший", - висловив думку очільник "Нафтогазу".

На даний момент, Україна має запаси природного газу в підземних сховищах обсягом 10 млрд куб. м. З початку опалювального сезону, країна вже закачала понад 2,5 млрд куб. м газу.

"Темпи накопичення дозволяють нам оптимістично прогнозувати виконання плану, а саме 13,2 млрд куб. м до 1 листопада. Дякую всім фахівцям, які, незважаючи на війну, ефективно виконують свою роботу", - підкреслив Чернишов.

Також варто зазначити, що енергохолдинг "ДТЕК" планує до жовтня відновити 60-70% зруйнованої російськими атаками теплової генерації без нових обстрілів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також