У НАТО висловилися про повернення Україною окупованих територій

У НАТО про повернення окупованих територій
У НАТО про повернення окупованих територій

Більшість чиновників у штаб-квартирі НАТО вважають, що Україні не вдасться повернути втрачені території. Проте, офіційно про це ніхто не хоче говорити.

Як передає "Хвиля", таку інформацію оприлюднило німецьке видання Welt.

Так, за словами співрозмовників журналістів, розвиток ситуації в зоні бойових дій для Києва складається "набагато гіршим", ніж це часто представляється у суспільному дискурсі. При цьому вони наголошують, що прорив російськими військами другої лінії оборони України є "тільки питанням часу".

Тому військові та дипломати з Євросоюзу та НАТО прогнозують припинення вогню у зоні конфлікту протягом найближчих 6-9 місяців незалежно від результату президентських виборів у США.

"Враховуючи обставини, що склалися, я не бачу іншого виходу, крім якнайшвидшого припинення вогню. Така ситуація може тривати роками, а локальні порушення режиму припинення вогню, ймовірно, відбуватимуться знову і знову", - підкреслив високопоставлений дипломат, який розмовляв з медійниками Welt.

У відповідь на запитання, чи не скористається президент Путін виграним за рахунок режиму припинення вогню часом, щоб консолідувати свої війська для нової атаки, співрозмовник заявив: "Захід теж має скористатися наданою паузою для підвищення своєї обороноздатності. Тоді йому вдасться утримати Кремль від нового наступу".

При цьому згасання віри у перемогу України пояснюють тим, що Захід у майбутньому, ймовірно, не збільшить військову підтримку Києва до рівня, що дає змогу розпочати успішний широкомасштабний контрнаступ.

Крім того, аналітики видання пишуть, що у Вашингтоні та Берліні надто бояться ескалації конфлікту та непередбачуваності Путіна. Військові експерти вважають, що президент США Джо Байден та канцлер ФРН Олаф Шольц побоюються, що в умовах надмірного тиску президент РФ може застосувати тактичну ядерну зброю. Або що може статися розпад Російської Федерації, тобто контроль над понад шістьма тисячами російських ядерних боєголовок може потрапити до рук таких людей, як голова Чечні Рамзан Кадиров.

Нагадаємо, генерал США спрогнозував, як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні.

Читайте також